Red Hot Chili Peppers Fansite Forum RHCP forum balkan Croatia, Serbia, BIH, Montenegro, Macedonia, Slovenia. RHCP Zagreb 2012 |
|
| | Author | Message |
|---|
alexandra kiedis I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 1035 Age: 19 Location: under the bridge downtown Registration date: 2009-12-29
 | Subject: Iz tuđeg pera... 26th January 2010, 13:04 | |
| Najlepsa ljubav je pogresan racun, izuzetak koji potvrdjuje pravilo, ono zbog cega si iskoristio rec nikad. Ljubav nije mudrost vec ludost............ [You must be registered and logged in to see this image.] |
|  | | Charlie`From`Stadium I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 6360 Age: 27 Location: Stadium Registration date: 2008-05-20
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th January 2010, 14:35 | |
| ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- [You must be registered and logged in to see this image.] |
|  | | tanychy I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 9834 Age: 20 Location: under the bridge downtown Registration date: 2009-08-12
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th January 2010, 15:10 | |
| hehe seko (alexandra) vidi se da se sa mnom druzis  btw odlican topic uspjela si  Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još čudnije: kako često nam baš to malo nedostaje! Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran Mašta je važnija od znanja. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] |
|  | | boyana.777 I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 1826 Age: 20 Location: Pozega Registration date: 2009-05-03
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th January 2010, 20:05 | |
| "Kada bi ljudi govorili samo ono što znaju, nastala bi tišina." |
|  | | IgoRhcp I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 3238 Age: 17 Location: Beograd Registration date: 2009-10-08
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2010, 12:22 | |
| ''I've gotta sister making babies with a Black and Decker blow torch.'' lol |
|  | | paprichitza I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 1659 Age: 16 Location: somewhere. everywhere, anywhere...just as long as chilies are with me Registration date: 2008-09-12
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2010, 13:47 | |
| Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide. Deco, možete misliti kakav je život kada je od kolevke pa do groba najlepše đacko doba. Dobra je svaka muka koja nas povezuje, i loše je svako dobro koje nas razdvaja. D.Radovic Action speaks louder than words but not nearly as often. All generalizations are false, including this one. Be careful about reading health books. You may die of a misprint M.Twain  |
|  | | SouL2SQueeZe I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 2260 Age: 26 Location: Out of range Registration date: 2009-09-27
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2010, 21:42 | |
| "Twenty years from now, you will be more disappointed by the things that you DIDN'T do, than by the ones you DID do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."
~ Mark Twain
nije mi to za bezveze u potpisu. meni najbolji, najpametniji, najvažniji i najdraži citat. po njemu se trudim živjeti. |
|  | | alexandra kiedis I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 1035 Age: 19 Location: under the bridge downtown Registration date: 2009-12-29
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 28th January 2010, 13:12 | |
| Postoje neke noci i neki dani koji nas promene duboko i korenito, a da se pritom, ne izusti nijedna rec.......... |
|  | | SouL2SQueeZe I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 2260 Age: 26 Location: Out of range Registration date: 2009-09-27
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 1st February 2010, 03:01 | |
| One art
The art of losing isn't hard to master; so many things seem filled with the intent to be lost that their loss is no disaster,
Lose something every day. Accept the fluster of lost door keys, the hour badly spent. The art of losing isn't hard to master.
Then practice losing farther, losing faster: places, and names, and where it was you meant to travel. None of these will bring disaster.
I lost my mother's watch. And look! my last, or next-to-last, of three beloved houses went. The art of losing isn't hard to master.
I lost two cities, lovely ones. And, vaster, some realms I owned, two rivers, a continent. I miss them, but it wasn't a disaster.
-- Even losing you (the joking voice, a gesture I love) I shan't have lied. It's evident the art of losing's not too hard to master though it may look like (Write it!) a disaster
~ by Elizabeth Bishop
Morala sam čitavu pjesmu napisat. Obožavam ju.. |
|  | | Peppers Magik More will be revealed my friend

Number of posts: 533 Age: 16 Location: Banja Luka Registration date: 2009-12-26
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 1st February 2010, 16:05 | |
| | boyana.777 wrote: | | "Kada bi ljudi govorili samo ono što znaju, nastala bi tišina." | joj pregotivna izjava....meni je draga i ona.. "svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem" |
|  | | chili4ever I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 3178 Age: 18 Location: In my mottled imagine world :) Registration date: 2008-05-23
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 20th February 2010, 11:59 | |
| | SouL2SQueeZe wrote: | "Twenty years from now, you will be more disappointed by the things that you DIDN'T do, than by the ones you DID do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."
~ Mark Twain
nije mi to za bezveze u potpisu. meni najbolji, najpametniji, najvažniji i najdraži citat. po njemu se trudim živjeti. |
Odlichnaaa [You must be registered and logged in to see this image.] |
|  | | Kapljica The wave you can't stop

Number of posts: 374 Age: 19 Registration date: 2011-07-24
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 15th January 2012, 23:12 | |
| | alexandra kiedis wrote: | Postoje neke noci i neki dani koji nas promene duboko i korenito, a da se pritom, ne izusti nijedna rec.......... |
A trazila ovu temu samo da napisem ovaj citat |
|  | | Kapljica The wave you can't stop

Number of posts: 374 Age: 19 Registration date: 2011-07-24
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 15th January 2012, 23:15 | |
| U praznini njenih grudi, oglasio se pocetak potcinjenosti onome koji to od nje nije trazio. Pocetak igre stare koliko i svet : u kojoj ceznja onoga ko vise voli bez milosti ponistava svaku njegovu prednost. |
|  | | Maštalište Say it out loud I'm freaky styley And I'm proud!

Number of posts: 879 Age: 25 Location: Novi Sad Registration date: 2011-11-28
 | |  | | Maštalište Say it out loud I'm freaky styley And I'm proud!

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 16th January 2012, 18:07 | |
| Postoji jedan neverovatan gad koji se zove Miroslav Antić Ždere moj hleb pravi moju decu nosi moja Odela Sa mojom ženom leže u krevet na moje Rođene oči Jer zna da sam tog trenutka sigurno negde Daleko u Lenjingradu
I taj Antić što me je upropastio I kao Pisca I kao čoveka Dakle taj koji će na kraju leći u moju Sopstvenu grobnicu Pita me jedno jutro šta vam je boga mu Čoveče Izgledate mi nekako bolesni A šta se izvinite za izraz baš njega tiče Kako je meni I dokle mi je
O meni se najlepše brinu oni koji me Ostavljaju na miru A on pere ruke mojom rakijom ima ključ od Mog ateljea
Ljudi taj me tera da čitam knjige petlja sa Mojim plavušama Dere se u mojoj kući ogovara me svašta Laže Deca mi liče na njega a on nosi kravatu Brije se poznaje neke ljude radi Svako jutro se tušira pravi se da zna sve O zenbudizmu Prevodi knjige čini mu se da ima prijatelje Mom sinu zamislite svinjariju mome jedinom Sinu kupuje sladoled
Bio sam mornar bežao sam ili odem na primer U Pariz Pokrijem se ćebetom preko glave pustim brkove A on me i tu pronađe u nekoj ulici Žolive U nekom bednom hotelu I vrati kući i rasplače me
Mati moja Melanija koja ne zna da je rodila mene A ne njega Više ga voli više mu veruje I on to još kako Koristi A on je uveravam vas on je ta upeglana stoka kojoj Ja dižem spomenik
On je ta uvažena životinja kojoj ja pišem Biografiju Ovako popljuvan I sam I do krajnosti zgađen Sto moram da mu javno pozajmim oči I dušu I ono malo para koje sam jedva pozajmio
Kad sam ja na primer skočio sa Petrovaradinske Tvrđave On je uskakao u đačke čitanke Kad me je doktor Savić lečio od alkohola On se pravio kao da ima neke veze sa filmom
Gde god se pojavim gurao me je da ga ne obrukam Pristajao je na kompromise cerekao se na Prijemima Primao je moje nagrade mešao se u moje snove Jedan licemer
Jedan stvarni licemer Jedan provincijalac Jedan koji je trpeo sve ono što ja nikada neću Trpeti I koji sada tako fino žuri da crkne umesto mene Da bi umesto mene Svinja jedna Da bi umesto mene što pre jedini živeo
|

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 16th January 2012, 22:39 | |
| PRVA LJUBAV
Nemoj da mi uputiš više nijedan pogled, čak i ako bi smeo. Svaki tvoj pogled samo nove uspomene piše i tiho, nečujno urezuje tvoje ime u neke moje još nerođene rime zute i plave boje, a ja nisam sigurna da li bi ti to hteo. Ne budi moje orkane snene da se neki ne zakovitla iz pene, ponašaj se i dalje kao da ne postojim, i kao što si do sada umeo nastavi da gledaš kroz mene u nedogled iako tu ispred tebe stojim.
Nemoj uopšte da me gledaš, zaboravi me. Potroši svoje poglede na one druge, na one što znaju da se kikoću, da od svega naprave važnu temu, na one izgubljene u beskraju što ne znaju za samoću, na one što se trude da uvek nose šminku, na one kojih se sve tiče a tako malo znaju... Gledaj njih, zaboravi mene, klinku, ja nisam takva niti takva mogu da budem, ja sam iz neke potpuno druge priče.
Nemoj da mi uputiš više nijedan osmeh. Jedan je dosta. Pomisliću da u tom novom još nešto piše i bojim se, izazvaću podsmeh kod onih kojih se sve tiče... U meni se rodi i osta želja koja klija i raste, i izvija se i trudi da izleti u nebo i nemoguće preraste. I zato nemoj, nemoj nikada više da mi poklonis nijednog smeška. Zamisli da me nema, da ne postojim, tako je bolje. Moram to da te molim jer se bojim, strašno se bojim da je tvoj osmeh samo greška.
Pokloni tvoj osmeh tamo nekoj drugoj, i petoj, i sedmoj, pokloni ga onima koje će znati da ga vrate, onima koje ne vole čekanje, kojima nije problem da svojim osmehom uzvrate odmah, bez razmišljanja, a da ga prime još manje. Pokloni ga njima, meni nemoj, jer moj osmeh predugo sanja dok ne ugleda svitanje, predugo čezne da izleti, predugo plete šarene duge, predugo trepti dok ne sine, a za sve to vreme moje usne su neme. Zato me zaboravi jer ja nisam kao te druge, ja sam iz neke sasvim druge šeme.
Nemoj da mi uputis vise nijednu reč, čak i ako to želiš. Sve reči mogu da imaju i drugo lice, i šta ako ti to prekasno shvatiš i poželiš da ih vratiš i pričuvaš za neku drugu zgodu kad vidiš šta u mojim očima piše, pa se sneveseliš, a već je kasno, već si ih pustio da odu? Ne, nemoj mi reći ni jednu reč više, bojim se da će i moje reči da poteku izazvane tvojim pa će da se sliju u moćnu reku i da teku i teku... Tako se bojim da će iz mene bujica da provali, da mi neće biti dovoljno sve vreme u našem veku da iskažem sve što smo do sad otćutali.
Neka tvoje reči odu na tamo neke očima blizu a mislima daleke, na one što imaju raspletene kose, što uvek slušaju ali retko čuju, na one što se oblače u Rimu i Parizu, na one kojima je važno šta će da obuku i šta će da nose, na one što se stalno utrkuju... Na mene ne bacaj reči, zamisli da ne postojim, jer ja se bojim, strašno se bojim da neće ništa da me spreči jednom kad moja bujica krene, kad se otkači i provali i dotakne sve vaseljene koje nam dele sreću i tuge. Zato te molim, najlepše molim, zaboravi mene, ja sam jaka i sve ću moći da prebolim jer ja nisam i nikad neću biti kao te neke druge.
I nemoj, nikada nemoj da me tražiš, čak i ako se osmeliš pa to poželiš, čak i ako se na to odvažiš. Čak i ako ti konačno sine da sam ja Ona, jedina prava samo za tebe, ona jedna od miliona koja ti pruža more tišine i svu silinu uragana u istom trenu. Ne, nemoj da me tražiš, pusti me da sama svoje dane brojim dok postojim, dokle god trajem nekih dana, dokle god moje vreme curi. Ne daj da ti misli na tu stranu skrenu, nipošto nedaj. Ja se neizvesnosti više ne bojim ali bih radije da požurim i da se sakrijem u uspomenu.
Potraži one neke druge koje su svikle da nose štikle, koje samo sa debelim slojem šminke postoje, koje još uvek ispredaju prazne priče, koje se još uvek utrkuju da sve vide i čuju, koje nose samo uzdužne pruge jer im samo takve dobro stoje, koje ne pričaju nego se dovikuju... Mene nemoj, mene ne traži jer ja sam samo drhtaj jednog trena, samo kap rose opijena jutarnjom vlagom, samo neizrecivo malo parče istine u laži, i nestalna kao morska pena od koje sam sačinjena.
Bojim se, strašno se bojim ako me nađeš da ćemo zajedno da potečemo istom snagom, istom silinom, istom žestinom, i da ću početi da postojim, stvarno postojim od tada pa sve do svog kraja. Probudićeš moje orkane i bujice i reke, moji snovi će da dobiju lice i da ostvare želje daleke. Ali, šta je sve to? Sve će to jednom morati da stane jer kad tad stane sve što jednom krene, jer kratak je ovaj ljudski vek i prolazan poput lepote maja. A ako me ne nađeš, ako me nikada ne nađeš, ja ću imati tebe i ti ćeš imati mene odavde pa do večnosti, zauvek, bez početka i bez kraja. |

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th January 2012, 21:55 | |
| Nije najoriginalniji, niti najlepši, ali me je citat sasvim naježio.
Pod sporim koracima sneg opet ljuto škripi. Kroz sleđenu pomrčinu nijedna misao ne može da pusti žilicu. Jasenovi uzalud čekaju vetar. Ne vide se garava ždrela odžaka. Zgrušalo se nebo nad Prerovom. Toplo je samo u kutnjacima zamuklih pasa. Dobrica Ćosić, Koreni. |
|  | | RedHeaded Say it out loud I'm freaky styley And I'm proud!

Number of posts: 971 Age: 17 Location: Zagreb Registration date: 2011-05-26
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th January 2012, 23:53 | |
| Choose your enemies carefully ‘cos they will define you Make them interesting ‘cos in some ways they will mind you They’re not there in the beginning but when your story ends Gonna last with you longer than your friends -U2 |
|  | | tanychy I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 9834 Age: 20 Location: under the bridge downtown Registration date: 2009-08-12
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2012, 11:22 | |
| kad vec kazes U2 evo nesto od mene!
"True love never can be rent But only true love can keep beauty innocent"
"But you can't be numb for love The only pain is to feel nothing at all"
"The soul needs beauty for a soul mate When the soul wants...the soul waits"
- A Man and a Woman
"Please stay a child somewhere in your heart"
- Original of the Species -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] |
|  | | Branka_RHCP Pick it up and run like hell

Number of posts: 788 Age: 14 Registration date: 2011-11-06
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2012, 12:04 | |
| Život je čudo. Riznica voća, otrovnog, slatkog, kiselog i gorkog. Svako od njih je primamljivo. Obično slatko voće izgleda trulo i bledo ili pak zeleno, a ono najotrovnije rumeno i lepo. Zato mnogi izaberu pogrešno i posle ceo život pate zbog lažne lepote.Ovo sam pročitala na nekom blogu, i ne znam tačno ko je autor  |
|  | | Beauty Queen from Mars* Under the bridge downtown

Number of posts: 43 Age: 15 Registration date: 2012-01-12
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2012, 19:27 | |
| Ja najbolje uvijek izvlačim iz pjesama, ali top3 bi bilo;
You can't win until you're not afraid to lose (Bon Jovi - Just Older) I guess I'd rather die than fade away (Bon Jovi - These Days) Life's a journey, not a destination (Aerosmith - Amazing) |

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 27th January 2012, 23:21 | |
| Tajne su tu zato da ih neko nasluti postoji rec koja vredi tek kad se odcuti Bogu je kanuo caj svud je prsnuo sjaj
Jedan platan ce ostati zlatan ona kroz smeh cvrsto svoju kajdanku stisce ne drhti on, to je samo to uvelo lisce blazeno Miholjsko leto jedno i sveto za njih...Neponovljivi Balašević... |

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 10th February 2012, 22:17 | |
| "Jedan od onih života"
Te noći sam joj oćutao najlepše reči koje znam... Jednom je rekla da bi sve dala da čuje to što oćutim, i otkrio sam joj tajnu o starom drvetu koje raste na ničijoj zemlji između devet salaša, u fantazmagoričnoj oazi koja se u Sahari žita priviđa samo onda kada se to njoj prohte, tako da ni najprefriganijim geometrima nikad nije pošlo za rukom da je osvoje svojim instrumentima... I tako, obično u nekoj vedroj noći, roj Neizgovorenih Reči nepovratno odbegne iz košnice misli i u potrazi za novim mestom sumanuto pokušava da otkrije prečicu do najbližih zvezda, ali zna se, još niko sem prevejane skitnice Pogleda nije uspeo da dospe do Tamo... I onda, pred zoru, kad posustalo krenu da se stropoštavaju, Vetar probere najlepše, podmetne pod njih svoje paperjaste uvojke, kao jastučiće, i nežno povuče finu četku te velike krošnje kroz svoje kose... I Neizgovorene Reči ostaju da trepere u lišću starog drveta zauvek, rekoh joj, kao miris tvoje kose na mom češljiću od jantara... "Zauvek?", pitala je uplašeno... O, ne, ispravih se, izvini, zaboravio sam da "zauvek" ne postoji... Jednog dana, dakako, strovaliće se i to stablo, oprljiće ga Oluja šenlučeći gromovima nad ravnicom, složiće se kao kula od karata pod teretom Neizgovorenih Reči, ili polegnuti tiho i neprimetno, kao kazaljke na tri i petnaest, ko će ga znati? Ali naići će čerga tog leta, i to ne Mečkari ili Džambasi, ni Gatari ni Korpari, nego Veseli Svirači Tužnih Očiju, praćeni crnim kosovima iz visokih Prekodonskih stepa, i još izdaleka, uspravivši se u sedlu, primetiće u gustoj travi naročitu račvastu granu boje majskog sumraka, od koje bi se mogla izdeljati odlična viola? I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda proseda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati belog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i prolećem. A ulicom će prolaziti mali Cigan sa violom, videćeš samo drozdovo pero na šeširu kako promiče za šimširom, i začućeš Neku Staru Dobru Nepoznatu Pesmu, koju prvi put slušaš, a godinama je znaš... I zaplakaćeš, istog časa... I najzad shvatiti kako sam te voleo...
Đorđe Balašević |
|  | | slowhand Say it out loud I'm freaky styley And I'm proud!

Number of posts: 808 Age: 25 Location: Podgorica Registration date: 2009-11-26
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 17th February 2012, 16:26 | |
| to je tako...
ne pravi od tuge nauku...
mami svetlo na sledecem bregu... |
|  | | 21st Cherry Boy The wave you can't stop

Number of posts: 328 Age: 18 Registration date: 2012-01-09
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 19th February 2012, 10:03 | |
| "Često, nisam zapravo čuo što je govorila. Gledao sam njezine noge. To je bilo vrlo utješno. Ponekad su tamo bile malene modrice... ili tragovi gume od čarapa. Tako sam znao da je stvarna."
|

| Subject: Re: Iz tuđeg pera... 25th April 2012, 20:53 | |
| Goran Petrović, Atlas opisan nebom. "Pedeset dva sastojka Za osam amajlija protiv svakog zla i nevolje potrebno je imati: iz levog oka odraz slova Alfa, manji krug što stvara vilin konjic na površini vode, između dva prsta nežnosti cvetnog praha, kao nokat palca ljuspicu svoda, kraći šum rasta mladice tise, večnu zabranu okretanja, srazmerno sebi snage semena, duplo nade, par krila od lepog sna, pod mišku prhtaj goluba, krstinu uglova gledišta, tren kad se na duge trepavice spusti pahuljica, koliko može da stane u usta ljubavnih reči, nozdrvu mirisa majčine dušice, po dobar uzdah od sva četiri vetra, što više prolećne svetlosti, nemerljive upornosti tajne, bilo koji deo duge, pola čaše sjaja belutka iz potoka, dva sastojka koja se možete setiti samo na dan pravljenja amajlija, odoka boje dnevnog leptira, svežanj magije ključeva, zrnce šuškanja skarabeja, srednje jačine zvuk truba anđeoskih, jednu stalnu pomisao na vlagu prepona, po želji pesme zrikavca, kovrdžu dima od kućnog ognjišta, navrh noža plamena, pedalj dužine vlakna oblaka, iver bleska munje, običnu kapljicu znanja vode, dokle može da se vidi let sokola, vertikalu bar do pete nebeske sfere, u drugu nozdrvi mirisa zemlje, smeha, nikad dovoljno smeha, za naušnicu zuj pčela, dok se između stablima ne izgubi pogled na šumu, kočopernost trave zvane prkos, naramak popodnevnog hlada smokve, nisku cmoketića, malčice buke dnevnog razboja, na dlan toplote paperja, širi zamah strukom bosiljka, veštinu posmatranja kvadrata, oko svega opis kruga, i iz desnog oka odraz slova Omega." |
|  | | mary*frusciante I am what I am Most motherfuckers Don't give a damn

Number of posts: 3116 Age: 20 Location: away&anywhere Registration date: 2009-01-10
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 26th April 2012, 15:29 | |
| Ovo je odlično! Divno, Maštalište, baš mi se dopada! |
|  | | RedHeaded Say it out loud I'm freaky styley And I'm proud!

Number of posts: 971 Age: 17 Location: Zagreb Registration date: 2011-05-26
 | Subject: Re: Iz tuđeg pera... 11th May 2012, 22:17 | |
| Sa svojih osamdeset godina, Nikola Tesla u pismu Pauli Fotić, 12-godišnjoj kćerki jugoslavenskog veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama, Konstatina Fotića, po prvi put je opisao svoju bliskost sa mačkom koju je imao u mladosti. Pročitajte veći dio tog pisma.
(S tri godine) izvor svih mojih uživanja bio je veličanstveni Mačak – najdivniji od svih mačaka. Volio bi kad bi ti mogao opisati privlačnost koja je postojala među nama. Živjeli smo jedan za drugoga. Kud god bi pošao, mačak bi me pratio, u prvom redu zbog naše uzajamne ljubavi, a zatim i iz želje da me zaštiti. Kad bi se za to ukazala potreba, on bi se uspravio, udvostručio svoju visinu, nakostrušio dlaku na leđima, pa bi, repa ukrućenog poput metalne šipke i brkova napetih kao žice, dao oduška svome bijesu praskavim frktanjem. „Ff, ffft“. Bio je to strašan prizor, i onaj tko bi ga izazvao, bilo to ljudsko biće ili životinja, odmah bi se povuklo.
Svako večer kada bi trčali on bi jurio za mnom i hvatao me za hlače. Jako se trudio da me uvjeri kako će me ugristi, ali čim bi njegovi zubići probili odjeću, pritisak bi nestao, a dodir njegovih zubića sa mojom kožom bi postao nježan i blag kao slijetanje leptira na laticu. Obožavao se valjati u travi sa mnom. Dok smo to radili, on je grickao, čupkao i preo u užitku. Toliko me opčinjao da sam i ja počeo da ga zagrizam, čupkam i – predem. Naprosto se nismo mogli zaustaviti. I tako bismo se valjali, valjali u groznici uživanja. Prepuštali smo se ovom očaravajućem sportu iz dana u dan, osim kada je kišilo.
Što se vode tiče, mačak je bio dosta probirljiv. Znao bi skočiti i do šest stopa kako bi izbjegao vlaženje svoje šape. Na takav dan povukli bi se u kuću i odabrali mekan i ugodan dio kuće u kojem bi se igrali. Mačak je bio savjesno čist, nije imao buhe ni nametnike, nije ostavljao dlaku, niti pokazivao neprikladne osobine. Kada bi želio izaći vani noću, to bi učinio na pristojan način, a kada bi se želi vratiti, nježno bi grebao vrata kuće.
Dogodilo se da je na dan moga doživljaja bila studen kakva se u našem kraju nije pamtila. Koračajući po snijegu ljudi su ostavljali svjetlucav trag za sobom, a bačena gruda stvarala je bljesak poput glave šećera pod udarcem sjekirice. Naš se mačak ušuljao u kuću a ja osjetih potrebu da ga mazim po leđima. Opazio sam čudo pred kojim sam zanijemio. Mačkova leđa ostala su ploča svjetlosti i moja je ruka izazivala vatromet praskavih iskri čije se pucketanje dobro čulo. Otac mi je bio vrlo pametan čovijek: na svako je pitanje znao odgovor. Ali ta je pojava i njemu bila nešto novo. Ipak, razmislivši, on ustvrdi da to nije ništa drugo do elektricitet, isto ono što vidim na drveću za vrijeme oluje. Majka je bila opčinjena. - Prestani se igrati s tom mačkom - reče mi ona - mogao bi izazvati požar. Ja sam zanesen, razmišljao. Nije li i priroda jedna ogromna mačka? Ako jest, tko nju miluje po leđima? To mora da je Bog, zaključio sam. Imao sam tri godine, a već sam filozofirao.
Ma kako da je prvi utisak bio zapanjujući, nešto još čudesnije tek se trebalo dogoditi. Smrkavalo se i morali smo upaliti svijeće. Mačak učini nekoliko koraka po sobi. Ali pri svakom koraku otresao je šape kao da stupa po vlažnom tlu. Pažljivo sam ga promatrao: vidim li ja to zaista ili je to moja mašta? Napregnuh oči i jasno opazih da mu je cijelo tijelo okruženo nekim svijetlim krugom, baš kao oreola iznad glave svetaca. Ne smijem pretjerivati u opisivanju djelovanja te čudesne moći na moju djetinju maštu. Dan za danom pitao sam se što je to elektricitet, ali odgovora nisam našao. Osamdeset godina je od tada prošlo i ja sebi postavljam još uvijek isto pitanje, nemoćan da dam odgovor. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
Similar topics |  |
| |
Similar topics |  |
|
| Page 1 of 1 |
| | Permissions in this forum: | You cannot reply to topics in this forum
| |
| |
| |